Socials dossier tema 6
1. Cerca informació sobre l'època de l'imperialisme i penja imatges.
Entre finals del segle XIX i principis del XX, els països industrialitzats del món van viure una etapa de prosperitat econòmica i les grans potències es van expandir per constituir enormes imperis colonials. Però les rivalitats econòmiques, colonials i nacionals entre els països europeus van portar una escalada de tensions i d’armament que va desembocar en la Primera Guerra Mundial(1914-1918).

2. Per què les grans potències industrials varen poder construir enormes imperis colonials?
Per diferents causes, per les noves innovacions tècniques i el creixement de la banca perimitió que augmenti la producció i el comerç. Un cop haver aconseguit bastant poder es lanaron al domini del món aprofitant-se de la seva superioritat tècnica, finianciera i militar. Els països més avançats van ser ocupant territoris menys desenvolupados com Àfrica, Àsia i ahi van ser on van crear imperis colonials.
3. Defineix aquests conceptes: Colònia d'explotació.
Colònia de poblament.
Protectorat
- Colònies d'explotació: són aquelles en les que governa una minoria blanca, procedent de la metròpoli i busca els seus propis interessos econòmics. Solen ser territoris molt allunyats de la metròpoli i zones més endarrerides.
- Colònies de poblament: són les que reben gran quantitat d'Europeus que s'estableixen en aquests nous territoris. Són zones de temperatura favorable i població indígena escassa.
-protectorat: Dependència imposada a un territori, a un estat, posat sota la protecció d'un estat més poderós, encarregat d'administrar-lo
5. Per què es va concovar la conferència de Berlín?
per tal de resoldre els problemes que planteja l'expansió colonial a Àfrica i resoldre la seva repartició.Després de la Conferència, només dos països africans van conservar el dret a preservar la seva independència: Etiòpia i Libèria, aquesta última sota la protecció dels Estats Units d'Amèrica.
6. Explica els avenços que varen introduir els europeus a les colònies.
7. Quina conseqüència va tenir el creixement de la població a Àfrica?
africa és un bon exemple d'aquest nou tipus d'ocupació. Fins a principis del segle XIX els europeus només havien establert petites colònies costaneres. La rivalitat entre europeus i l'esperit d'aventura van contribuir a l'ocupació d'Àfrica.
A la segona meitat del segle XIX, les expedicions científiques a la recerca de noves terres inexplorades (Livingstone) i les missions religioses que anaven a convertir al cristianisme i a fer accions humanitàries, com acabar amb l'esclavitud, van ser les primeres a descobrir la geografia bàsica del continent. Les principals àrees explorades van ser les conques dels rius Nil i Níger, i les terres de l'Àfrica central: Sàhara, Sudan, Congo...
A la segona meitat del segle XIX, les expedicions científiques a la recerca de noves terres inexplorades (Livingstone) i les missions religioses que anaven a convertir al cristianisme i a fer accions humanitàries, com acabar amb l'esclavitud, van ser les primeres a descobrir la geografia bàsica del continent. Les principals àrees explorades van ser les conques dels rius Nil i Níger, i les terres de l'Àfrica central: Sàhara, Sudan, Congo...
8. Explica les transformacions econòmiques que trobis més importants.
DEMOGRÀFICA L’inici de la transició s’inicia amb la davallada de la TAXA de MORTALITAT. Gràcies a millor alimentació i infraestructures urbanes higienicosanitàries (serveis neteja i clavegueram, control potabilitat aigua i higiene dels aliments). La mortalitat infantil també va disminuir. L’ESPERANÇA MITJANA DE VIDA va augmentar dels 34, 8 anys als 50 (1900 i 1930). La població espanyola va augmentar considerablement. A partir de la segona dècada del s.XX es va anar produint un DESCENS de la NATALITAT. CATALUNYAL’EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA Júlia López Valera (Institut Banús)
Els moviments migratoris. Entre 1900 i 1931, Espanya viu un creixement de les MIGRACIONS INTERIORS. Un volum important de població es desplaçà cap a sectors moderns. 2. La població activa agrària va disminuir. L’EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA MADRID BARCELONA BILBAO SEVILLA Pols d’atracció d’emigrants que procedien de: Castella Múrcia Aragó Províncies orientals d’Andalusia .CATALUNYA: arribada molt intensa, l’any 1930 un de cada cinc havia nascut fora. EMIGRACIÓ a ULTRAMAR Iniciada cap al 1880. Va assolir màxims, per què? L’ocupació creixia menys que la població / Millora de la navegació. Majoria d’emigrants eren joves, La intensificació de la urbanització .Les migracions interiors comportaren una intensificació de la urbanització. Les CIUTATS GRANS com Madrid i Barcelona van créixer molt. 1. L’EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA 1930 37% habitants Madrid autòctons 43 % habitants Barcelona autòctons 50% habitants Sevilla autòctons. Altres ciutats van experimentar un augment de població per haver estat CENTRES INDUSTRIALS o MINERS importants. BARCELONA va experimentar una gran transformació: • Les dimensions de la ciutat van augmentar, per l’agregació d’alguns municipis i també pels nous habitatges per a acollir immigrants. • Es va reestructurar: obertura de la Via Laietana (1907). • Construcció de xarxes de transport urbà modernes: tramvia, metro, ferrocarril del Vallès. • Ampliació comunicacions: port i aeroport. • Remodelació de Montjuïc (Exposició Internacional 1929).
L’EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA Obres per a la construcció del metro a Via Laietana,
L’EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA *1915.- Una postal en la que encara s'identifica la part superior de la Via Laitena com a carrer Bilbao. El nom de Bilbao apareix també en el tramvia núm 7 (Bilbao-Rambla) que es veu en primer terme. També s'identifica el contorn de la cúpula de l'edifici de La Caixa de Pensions. La imatge està feta des de la cruïlla amb Fontanella. (Foto: Roisin) Júlia López Valera (Institut Banús)
ENDARRERIMENT AGRARI I CONFLICTIVITAT PAGESA. La Crisi Agrària Es va iniciar al s.XX havent de fer cara a les conseqüències de la crisi agrària que havia afectat Europa a finals del s.XIX. Espanya va acusar la CRISI CEREALÍSTICA més fortament que altres països. La seva producció es basava en: Terres de secà: Cereals, Oliveres i Vinya Ramaderia: Ovina: producció de llana.La causa immediata de la crisi va ser l’arribada de productes procedents de països amb una AGRICULTURA EXTENSIVA més competitiva , preus més baixos.La competència d’aquests va provocar una baixada dels preus. La reducció d’ingressos va suposar la CAIGUDA DELS BENEFICIS. Es van originar protestes: coordinades per la LIGA AGRÀRIA, grup de pressió amb un objectiu: aranzel protector. El salari dels jornalers va baixar i va donar pas a un període d’agitacions pageses durant el primer terç del segle XX.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada