dimarts, 15 de desembre del 2015

Comentari poema




 ENYORA'M
Enyora'm com el riu dolç enyora 10
la mar salada o com l'evidència del 11
sol sospira pel sigil de la lluna. 11

Enyora'm com la tassa buida 9
que vol més cafè o com la 7
nostàlgia que sent el cuc per 8
la seva seda quan ja no hi és. 10

Enyora'm com si ja no hi hagués 10
demà, cada segon, cada minut, 10
cada estona que passa és sense 11
retorn, no esperis el teu torn. 8

Enyora'm amb ànsia i desconsol,
com l'ocell al qual li manca el vol,
com la terra que vol aigua o com
l'huracà que desitja tempesta,
ja que d'això s'alimenta.

Enyora'm avui que també era ahir,
i potser serà demà. Enyora'm ara
i sent la passió de la meva mirada,
reservada per a tu.

Enyora'm com l'hivern enyora
l'estiu, com els núvols enyoren
les estrelles, com el pastor que
enyora el ramat o com el garrover
enyora les garroves, sense
poder-se'n refer.

Enyora'm però que sigui amb
exultació, com si no hi hagués
cosa millor.

Enyora'm sempre, sempre enyora'm.  
Antònia Lladonet

1. Penja una imatge representativa del poema.

2. Tema del poema.

extranyar a algú
3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant, número de versos i síl·labes)
rima asonant, 30 versos
4. Cerca al diccionari les paraules en negreta del poema i escriu-ne el significat. Relaciona el significat amb el contingut del poema:
sigil, precaució amb què hom guarda un secret. 

nostàlgia, Enyorança

ànsia, Inquietud angoixosa

exultació.Acció d'exultar


5. Fes un resum del significat del poema en general.

és una persona que li diu a l'altra que vol que el estranyi

6. Què vol dir l'expressió "Enyora'm com l'hivern enyora l'estiu?" Justifica la teva reposta.

Que quan aquestes a l'hivern estranyes l'estiu per tenir calorsito i quan estaas a l'estiu estranyes l'hivern per tenir fresquet.

7. Opinió personal.

Bé aquest poema no està gens malament., Està molt ben ensado i escrit pel seu autor. Bon poema m'agrada la seva estructora i la seva exemples d'estranyar.

1. Fes una redacció amb el que tens preparat per fer aquestes festes de Nadal. 20 línies.

dilluns, 14 de desembre del 2015

La literatura de fin de siglo




    1. Explica qué pasa en la literatura de fin de siglo. Publica un texto que hable de ello en tu blog y haz un resumen.

A finales del siglo XIX, el influjo del modernismo, especialmente de Rubén Darío, se tradujo en los escritores españoles en una literatura más intimista que la nicaragüense. Inició su producción una serie de escritores e intelectuales que volcaron en sus textos, sus preocupaciones filosóficas y sus reflexiones sobre la realidad del país.
TEMAS DE LA LITERATURA DE FIN DE SIGLO . El tema de España. En la últimas décadas del siglo XIX, España atravesaba una profunda crisis política y social que culminó en el llamado desastre de 1898, por el que se perdieron los últimos restos del imperio colonial español, y con ellos, el prestigio internacional del país. Los autores idealizaron lo español y reflejaron positivamente los paisajes de Castilla, la historia y las obras artísticas y literarias clásicas. 
La existencia . Los escritores vertieron en sus textos doloridas y personales reflexiones sobre el destino del hombre y el sentido de la vida. La muerte, el paso del tiempo, la religiosidad, el dolor de vivir..fueron temas recurrentes tanto en ensayos como en poemas y novelas. Para plasmar estas ideas fue necesario emplear una expresión precisa y exacta; los autores se inclinaron por la sencillez y el rigor, contribuyendo, así, a la renovación del lenguaje literario.
CARCTERÍSTICAS . El irracionalismo. Dan más importancia a la voluntad, a los impulsos vitales y al sentimiento que a la razón como medios para conocer la realidad. La inteligencia no puede conocer la vida. El subjetivismo. Entienden que la verdad está en lo individual, en lo que es propio de cada uno. El pesimismo. Comparten una visión pesimista de la existencia marcada por la angustia y el dolor. El decadentismo. Se complacen en las ruinas, en lo otoñal, en lo mortecino, en el pasado y en lo primitivo, con lo que expresan el anhelo de intemporalidad, a la vez que la conciencia de la muerte. El deseo de renovar la literatura. 
---
En este texto cuenta que españa atravesaba una profunda crisis apolitica y social. Y que los hombres esceribian textos de reflexiones y sobre el destino del hombre.Tambine escribian la religiosidad , la muerte , el vivir , e,l sentido de la vida ,etc. Las caracteristicas son el irrealimso y el pesimismo. 
    2. Vida, obra y imágenes de su autor representativo: Rubén Darío.
 Seudónimo del gran poeta nicaragüense Félix Rubén García Sarmiento, iniciador y máximo representante del Modernismo hispanoamericano. Su familia era conocida por el apellido de un abuelo, "la familia de los Darío", y el joven poeta, en busca de eufonía, adoptó la fórmula "Rubén Darío" como nombre literario de batalla.
Con una dichosa facilidad para el ritmo y la rima creció Rubén Darío en medio de turbulentas desavenencias familiares, tutelado por solícitos parientes y dibujando con palabras en su fuero interno sueños exóticos, memorables heroísmos y tempestades sublimes. Pero ya en su época toda esa parafernalia de prestigiosos tópicos románticos comenzaba a desgastarse y se ofrecía a la imaginación de los poetas como las armas inútiles que se conservan en una panoplia de terciopelo ajado.
En brillantez formal, estilística y musical, apenas hay poeta en lengua española que iguale al Darío de la primera etapa, la etapa plenamente modernista de Azul (1888) y Prosas Profanas (1896). Cuando se aminora su esteticismo, y el ideal del arte por el arte deja lugar a nuevas inquietudes, surge su obra maestra, Cantos de vida y esperanza (1905), en la que el absoluto dominio de la forma ya no tiene la mera belleza como único objetivo, sino que sirve a la expresión de una intimidad angustiada o de preocupaciones sociohistóricas, como el devenir de la América hispana.

EPÍSTOLAS Y POEMAS - 1885. 1888.
ABROJOS - 1887.
RIMAS - 1887.
AZUL... - 1888. 1890. 1905.
LOS RAROS - 1896. 1905.
Prosas Profanas y otros poemas - 1896. 1901.
ESPAÑA CONTEMPORÁNEA - 1901.
PEREGRINACIONES - 1901.
LA CARAVANA PASA - 1902.
TIERRAS SOLARES - 1904.
CANTOS DE VIDA Y ESPERANZA. LOS CISNES Y OTROS POEMAS - 1905.
ODA A MITRE - 1906.
OPINIONES - 1906.
EL CANTO ERRANTE - 1907.
PARISÍANA - 1907.
ALFONSO XIII - 1909.
OBRAS ESCOGIDAS -  tomos.
POEMAS DEL OTOÑO Y OTROS POEMAS - 1910.
LETRAS - 1911
TODO AL VUELO - 1912.
CANTO A LA ARGENTINA Y OTROS POEMAS - 1914.
Muy Siglo XVIII - 1914.
LA VIDA DE RUBÉN ESCRITA POR ÉL MISMO - 1915.
MUY ANTIGUO Y MUY MODERNO - 1915.
Y UNA SED DE ILUSIONES INFINITAS - 1916.
LIRA PÓSTUMA - 1919.

  

dimecres, 9 de desembre del 2015

El Modernime català


  1. Explica el Modernisme català. Característiques. Autors: Joan Maragall, Víctor Català i Santiago Rusiñol. Vida, obra i imatges de cada un. Quines característiques presenten del Modernisme?

Definició Va ser un corrent estètic que va néixer amb la voluntat de transformar la cultura tradicional i antiquada en una altra de moderna i social.Es va caracteritzar per la confluència de diferents corrents estètics i ideològics.

característiques:
   -obra personal
- Enfrontament amb la societat.
-Lart Un refugi: perquè se senten bé.
Rebutjar El passat-Partidaris del modern: perquè creien que era el millor per a la societat.
-canvi De societat cap al avenç.
   -Defensa Del realisme i naturalisme.
   -Reforma Ortogràfica.
   Actitud crítica i renovadora.


Joan Maragall
  Joan Maragall va ser el fill petit -tenia 3 germanes- del matrimoni format per Josep Maragall Vilarosal i Rosa Gorina Folchi.4 Havia nascut a Barcelona, al carrer Jaume Giralt núm. 4, del barri de Santa Caterina (Ciutat Vella) .5 El seu pare era fabricant tèxtil; en 1875 Joan Maragall, després d'uns anys d'estudi, va començar a treballar com a aprenent a la indústria familiar. Aquest va ser un període que ell mateix va definir com «d'infelicitat», ja que va ser arrencat dels llibres just en acabar el batxillerat per anar a treballar a la indústria. Va ser un cop molt fort per al jove Joan que, furtivament, començava a escriure poesies en les seves estones lliures.
Joan Maragall 1903.jpg
El món de Joan Maragall: Col·lecció visual de la vida il 'obra de l'autor o directament a la Memòria Digital de Catalunya









Victor Català
El premio en los Juegos Florales de 1898 representó el primer reconocimiento de su capacidad literaria. No tardaría mucho tiempo a utilizar el seudónimo de Víctor Catalán, nombre del protagonista de una novela suya inacabada. A pesar del entusiasmo que manifestó por el mundo del teatro y sus inicios poéticos, el género que dominó mejor es el narrativo. La fuerza de su estilo y la gran riqueza léxica son elementos definitorios del conjunto de su obra. Ya de mayor, recibió el homenaje de los escritores catalanes. Murió en su pueblo natal en 1966.

La vida literaria de Víctor Catalán se podría dividir en tres etapas:

Modernismo
El canto de los meses (1901), poemario.
Libro Blanco-policromía-Tríptico (1905), poemario.
Cuatro monólogos (1901), recopilación de monólogos.
Dramas rurales (1902), recopilación de cuentos.
Sombrías (1904), recopilación de cuentos.
Sesgos Vivos (1907), recopilación de cuentos.
Soledad (1905), novela.
Segunda etapa, de 1907 hasta la Guerra Civil
La madre Ballena (1920), recopilación de cuentos.
Un film (3.000 metros), (1926), novela.
Marinas (1928), antología.
Contraluces (1930), recopilación de cuentos.
Posguerra
Retablo (1944), recopilación de cuentos en castellano.
Mosaico (1946), prosas literarias.
Vida molienda (1950), recopilación de cuentos.
Jubileo (1951), recopilación de cuentos.
Obras completas (1951).Victor Catala 0923.JPG

Santiago Rusiñol
Va néixer en el si d'una família d'industrials del tèxtil, procedents de Manlleu. Es va formar al Centre de aquarel·listes de Barcelona i va ser deixeble de Tomàs Moragas. Va viatjar a París en 1889, on va viure a Montmartre juntament amb Ramon Casas i amb Ignacio Zuloaga.

Es va familiaritzar amb el simbolisme i la pintura a l'aire lliure. Després de tornar a Espanya funda a Sitges el taller-museu del "Cau Ferrat", i freqüenta a Barcelona les tertúlies del cafè Els Quatre Gats. La seva posició social i econòmica acomodada li va permetre fer freqüents viatges. En 1901 va ser a Mallorca amb Joaquín Mir.

L'any 1908 va rebre la medalla de l'Exposició Nacional de Belles Arts.

La seva pintura està molt influïda pels impressionistes i té temàtica paisatgista, tant rural com urbana, retrats i composicions simbòliques d'inspiració modernista. Al començament de la seva carrera incloïa figures humanes. En les etapes finals només pintava paisatges, especialment dels Reals Llocs com Aranjuez o La Granja. Entre les seves obres més destacades figuren La morfina i La medalla, ambdues de 1894.


Jardí de les Elegies. Son Moragues, c. 1903. Jardí i safareig de la finca Son Moragues de l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria a Mallorca.

Carrer de Rouen, França. Biblioteca Museu Víctor Balaguer.
En la seva obra literària, sempre en català, s'inclouen poemes en prosa ("Oracions", 1897), drames com "L'alegria que passa" (1898), "Cigals i formigues" (1901), "La bona gent" ( 1906) i novel·les costumistes com "L'auca del senyor Esteve" (1907), que va ser adaptada al teatre pel propi Rusiñol en 1917, "La nena Grossa" (1914), "El català de la Manxa" (1917) o "En Josepet de Sant Celoni".
Santiago Rusiñol, de Kaulak.jpg
 2. Explica les semblances i les diferències entre el Modernisme hispànic i el català..
Al hispànic s'utilitzen diferents característiques per crear poesia. Cadascuna d'elles dos té el seu estil.



El Modernismo





    1. Explica lo que es el Modernismo en Literatura Hispánica. Haz un esquema con sus características principales.
En la literatura en lengua española, el plazo modernismo denomina a un movimiento literario que se desarrolla entre los años 1880-1920, fundamentalmente en el ámbito de la poesía, que se caracterizaba por una ambigua rebeldía creativa, un refinamiento narcisista y aristocrático, el culturalismo cosmopolita y una profunda renovación estética del lenguaje y la métrica.
Se Conoce miedo modernismo a la forma hispánica de la crisis universal de las letras y del espíritu, que se manifiesta en el arte, la ciencia, la religión y la política. En ciertos aspectos super eco se percibe en Movimientos y en corrientes posteriores.

Las principales caracteristicas son:
-El rechazo de la realidad cotidiana, ante la cual el escritor puede huir en el tiempo (evocando épocas pasadas y mejores) o en el espacio (muchos de los poemas se desarrollan en lugares exóticos y lejanos).

-Una actitud aristocratizante y cierto preciosismo en el estilo, así como la búsqueda de la perfección formal (de inspiración parnasiana) que se aprecia no sin cierto individualismo.

-Alternancia entre el tono melancólico y la vitalidad.
-La búsqueda de la belleza se consigue a través de imágenes muy plásticas y acercamiento a las artes, de una adjetivación con predominio del color y con imágenes relacionadas a todos los sentidos.

-Tanto la fidelidad a las grandes estrofas clásicas como las variaciones sobre los moldes métricos, utilizando versos medievales como el alejandrino, el dodecasílabo y el eneasílab.

-El uso de la mitología y el sensualismo.

-Una renovación léxica con el uso de helenismos, cultismos y galicismos.

-El deseo innovador que aspiraba a la perfección que apreciaban en la literatura europea.
-La adaptación de la métrica castellana a la latina. Rubén Darío renueva la métrica con versos de nueve, doce o catorce sílabas, que ya parecían olvidados.

-El culto a la perfección formal, con poesía serena y equilibrada.



    2. Busca información sobre Rubén Darío, obras características, imágenes y ejemplos. 

 Seudónimo del gran poeta nicaragüense Félix Rubén García Sarmiento, iniciador y máximo representante del Modernismo hispanoamericano. Su familia era conocida por el apellido de un abuelo, "la familia de los Darío", y el joven poeta, en busca de eufonía, adoptó la fórmula "Rubén Darío" como nombre literario de batalla.
Con una dichosa facilidad para el ritmo y la rima creció Rubén Darío en medio de turbulentas desavenencias familiares, tutelado por solícitos parientes y dibujando con palabras en su fuero interno sueños exóticos, memorables heroísmos y tempestades sublimes. Pero ya en su época toda esa parafernalia de prestigiosos tópicos románticos comenzaba a desgastarse y se ofrecía a la imaginación de los poetas como las armas inútiles que se conservan en una panoplia de terciopelo ajado.
En brillantez formal, estilística y musical, apenas hay poeta en lengua española que iguale al Darío de la primera etapa, la etapa plenamente modernista de Azul (1888) y Prosas Profanas (1896). Cuando se aminora su esteticismo, y el ideal del arte por el arte deja lugar a nuevas inquietudes, surge su obra maestra, Cantos de vida y esperanza (1905), en la que el absoluto dominio de la forma ya no tiene la mera belleza como único objetivo, sino que sirve a la expresión de una intimidad angustiada o de preocupaciones sociohistóricas, como el devenir de la América hispana.

EPÍSTOLAS Y POEMAS - 1885. 1888.

ABROJOS - 1887.

RIMAS - 1887.

AZUL... - 1888. 1890. 1905.

LOS RAROS - 1896. 1905.

Prosas Profanas y otros poemas - 1896. 1901.

ESPAÑA CONTEMPORÁNEA - 1901.

PEREGRINACIONES - 1901.

LA CARAVANA PASA - 1902.

TIERRAS SOLARES - 1904.

CANTOS DE VIDA Y ESPERANZA. LOS CISNES Y OTROS POEMAS - 1905.

ODA A MITRE - 1906.

OPINIONES - 1906.

EL CANTO ERRANTE - 1907.

PARISÍANA - 1907.

ALFONSO XIII - 1909.

OBRAS ESCOGIDAS - 1910. 3 tomos.

POEMAS DEL OTOÑO Y OTROS POEMAS - 1910.

LETRAS - 1911.

TODO AL VUELO - 1912.

CANTO A LA ARGENTINA Y OTROS POEMAS - 1914.

Muy Siglo XVIII - 1914.

LA VIDA DE RUBÉN ESCRITA POR ÉL MISMO - 1915.

MUY ANTIGUO Y MUY MODERNO - 1915.

Y UNA SED DE ILUSIONES INFINITAS - 1916.

LIRA PÓSTUMA - 1919.

  

divendres, 4 de desembre del 2015

Àngel Guimerà




1. Qui era Àngel Guimerà? Cerca informació sobre l'època en què va viure, la seva vida i obre.
La seva extensa obra, notable per unir a una aparença romàntica els elements principals del realisme, el va fer un dels màxims exponents de la Renaixença o «ressorgiment» de les lletres catalanes a finals del segle XIX.s.

Àngel Guimerà i Jorge; Santa Cruz de Tenerife, 1845 - Barcelona, ​​1924) Dramaturg espanyol en llengua catalana. Pertanyia a una família catalana de l'Vendrell (Baix Penedès) establerta accidentalment en aquella ciutat illenca. Quan comptava set anys els seus familiars van tornar a Catalunya, i el noi va viure al Vendrell i després a Barcelona, ​​on va estudiar a l'Escola Pia fins que el seu pare el va portar al costat de si a la casa pairal.
En 1874 va ingressar en el grup de la "Jove Catalunya" i va participar activament en el moviment polític i cultural que propugnava la instauració de l'autonomia catalana. En els Jocs Florals de 1875 va veure premiada la seva poesia històrica "Indíbil i Mandoni"; l'any següent va obtenir la flor natural amb la composició "Cleopatra", i en 1877 se li va proclamar "mestre en gai saber" en la mateixa festa en què va ser premiada L'Atlàntida, de Verdaguer. Les seves poesies patriòtiques, en què cantava les passades glòries de Catalunya, i els seus encesos i eloqüents discursos constituïen la millor propaganda a favor de les reivindicacions polítiques del país.
El 1895, elegit president de l'Ateneu Barcelonès, va pronunciar per primera vegada en català el discurs inaugural del curs, fet que va tenir un gran ressò literària i política. Mentrestant, Guimerà havia escrit i estrenat una sèrie d'obres dramàtiques, que van constituir altres tants èxits. Va ser la primera Gal·la Placídia (1879), a la qual van seguir Judit de Welp (1883), Mar i cel (1888) i L'ànima morta (1892), totes de matisos tràgics.
2. Quina de les seves obres va ser convertida en un musical?

Mar i cel és una obra de teatre escrita per Àngel Guimerà l'any 1888 [1] i estrenada al teatre Romea de Barcelona, la vetlla del 7 de febrer del mateix any.

Es tracta d'una tragèdia romàntica escrita durant la primera etapa de Guimerà com a escriptor, que arriba fins a l'any 1890.En ella ja s'aprecien els trets principals del seu teatre, com per exemple els conflictes interns dels personatges, que es mouen en ambients romàntics.

L'acció de Mar i cel se situa en alta mar durant la primera meitat del segle XVII. L'obra explica l'amor impossible entre un pirata musulmà i una noia cristiana.

divendres, 4 de desembre de 2015

Solstici d'hivern


   Cerca informació sobre el SOLSTICI D'HIVERN,en fas un esquema i penja imatges representatives al teu blog.
El solstici d'hivern correspon a l'instant en què la posició del Sol en el cel es troba a la major distància angular negativa de l'equador celeste. Depenent de la correspondència amb el calendari, l'esdeveniment del solstici d'hivern té lloc entre el 20 i el 23 de desembre tots els anys a l'hemisferi nord, i entre el 20 i el 23 de juny en l'hemisferi sud.



-
La Terra a més de girar sobre si mateixa es trasllada al voltant del Sol i el seu eix està inclinat.
-Aquesta inclinació és constant, fa que segons en quin lloc de l'òrbita estigui la Terra els raigs solars arriben a un mateix punt del sòl amb diferent inclinació.
-Els noms solstici d'estiu i d'hivern d'aquest esquema prenen aquestes denominacions perquè es donen quan és estiu i hivern a l'hemisferi nord. Però quan és estiu a Hemisferi Nord, és hivern a l'hemisferi sud i viceversa. Quan és estiu a Espanya, el Sol està més lluny de la Terra!

dimecres, 2 de desembre del 2015

El Naturalismo


  1. Busca información sobre el Naturalismo, haz un resumen con la información encontrada.
El naturalisme és un sistema filosòfic que destaca a la natura com el primer principi de la realitat. El corrent naturalista sosté que la naturalesa està formada per la totalitat de les realitats físiques existents i, per tant, és l'origen únic i absolut de la realitat.
Per al naturalisme filosòfic, tot el real és natural i viceversa; no hi ha realitat possible fora dels límits de la natura. Així mateix, cal assenyalar que nega la dualitat natura-esperit, ja que aquest últim és considerat com una forma especial de la primera, i reductible a ella.
-
  Es caracteritza pel seu caràcter metòdic determinista i per reflectir amb molt realisme en les seves obres la part més crua i desagradable de la realitat.


2. Busca información sobre la Regenta de Clarín. Explica la época en qué se escribió, su autor y el contenido de la obra.

La Regenta és la primera novel·la de Leopoldo Alas «Clarín», publicada en dos toms en 1884 i 1905.1 En paraules del seu autor, «va ser escrita com articles solts» que «segons anava escrivint anava enviant» a l'editor. Gran part de la crítica l'ha considerat l'obra mestra de Clarín i de la novel·la espanyola del segle XIX, com un dels màxims exponents del naturalisme i del realisme progressista.

La novel·la, l'acció transcorre en Vetusta, una ciutat provinciana espanyola després el nom va emmascarar "Clarín" a la capital asturiana, Oviedo, només va poder ser publicada a Barcelona ja que va constituir un veritable escàndol en el seu moment, sobretot a Oviedo. El bisbe va publicar al seu contra una pastoral que va merèixer una rèplica de Clarín.

La Renaixença


   1. Fes un resum de l'explicació sobre la Renaixença que tens a conituació. Llavors en fas també un esquema i en penges imatges representatives.

La Renaixença

La Renaixença va ser un moviment cultural que es produí a la primera meitat del segle XIX al Principat. La renaixença, moviment eminentment literari, s’inscriu en el Romanticisme, corrent cultural i artística imperant a l’Europa post-napoleònica fins a mitjans del segle XIX.
El Romanticisme exaltava valors i ideals tals com la llibertat, la justícia, el gust estètic pels passat medieval (i em menor grau, barroc), l’amor i la recerca de la felicitat. Cal incloure en aquest moviment cultural artistes (músics, poetes, pensadors…) tals com Edgar Allan Poe,  Lord Byron, Victor Hugo, Zorrilla o Bécquer.
A Catalunya aquest moviment cultural i artístic (no pas polític) va tindre una rellevància enorme, ja que fou l’espurna que va engegar la Renaixença catalana.
Renaixensa.jpg
Capçalera del diari "la Renaixença", editat entre 1870 i 1905.
La Renaixença neix cap la dècada de 1830-1840, coincidint en una època convulsa a Europa, amb moviments nacionalistes que van modificar el mapa polític europeu. Els règims absolutistes van haver d’iniciar reformes aperturistes lliberals (casos del canceller Metternich a l’Imperi Austríac), noves nacions van aparèixer (casos de Bèlgica o Grècia a Europa, o la progressiva independència de les colònies americanes) i la burgesia i classes benestants van apostar per industrialitzar el territori català, que va modernitzar definitivament les seves estructures econòmiques i socials vers un nou règim econòmic.
En aquest context van aparèixer un seguit de pensadors, intel·lectuals ,  filantrops, músics, escriptors, dramaturgs… que apostaven per la recuperació de la llengua catalana com a llengua literària, alhora que s’interessaven en redescobrir el gloriós passat medieval català. En aquest sentit, és cabdal l’obra de poetes com Joaquim Rubió i Ors o Bonaventura Carles Aribau, autor del poema “Oda a la pàtria” (1833), que podríem senyalar com el començament de la Renaixença cultural catalana.
renaixença  aribau.jpg
Aribau, autor del poema "Oda a la pàtria".
La corrent artística va arribar també a la societat civil, que va respondre-hi amb la creació d’Ateneus, biblioteques, l’Acadèmia de les Bones Lletres o la reobertura de la Universitat de Barcelona, clausurada per Felip V al 1714. Durant aquest període es ben cert que hi hagué un esforç de pràcticament tota la societat civil per difondre l’escolarització universal, l’alfabetització o el interès per la història, la llengua i cultura catalanes.
Aquesta efervescència social i cultural cristal·litzà en la recuperació dels Jocs Florals, un concurs literari recuperat del passat medieval català, i que aviat esdevingué un dels pilars bàsics sobre els que es va articular la Renaixença.
Als Jocs Florals van participar-hi autors cabdals de la cultura catalana, com ara en Mossèn Verdaguer i el seu poema L’Atlàntida o Àngel Guimerà (autor d’obres teatrals tan importants com Terra Baixa Mar i cel).
Renaixença Guimerà.jpg
Àngel Guimerà, un dels màxims exponents de la Renaixença.
L’èxit social de la Renaixença és que va saber generar un sentiment popular de recuperació de la cultura catalana, no només entre les classes benestants, si no que aquesta realitat esdevingué interclassista. En aquest sentit, cal destacar la tasca de filantrops com Anselm Clavé i els seus cors corals, o la creació d’institucions com l’Ateneu Català Obrer, entitat dedicada a la universalització de l’educació i l’alfabetització, alhora que esdevingué un difusor del catalanisme popular.
Els anys de la Renaixença van ser anys convulsos i inestables en matèria política a l’estat espanyol (el regnat d’Isabel II, guerres carlines, “pronunciamientos” de militars com Narváez o O’Donnell…), cosa que va impossibilitar la creació d’una proposta política en clau catalana.
Amb l’arribada d’una nova tendència artística i cultural decimonònica com fou el Realisme, cap la dècada de 1870-80, podem considerar acabada l’etapa de la Renaixença cultural catalana. Malgrat que el gust estètic renaixentista havia conclòs, l’herència i l’empremta del moviment es va deixar sentir enormement en la nova fornada d’autors literaris catalans com ara Narcís Oller ( autor d’obres com La Bogeria La febre d’or), o de Milà i Fontanals, qui va estudiar l’origen del català i el va classificar com una llengua pròpia, dialecte del llatí (fins aleshores, molts lingüistes francesos havien catalogat al català com un dialecte del occità, una llengua extraordinàriament similar a la nostre).
En matèria política, la Renaixença va servir com una mena de trampolí o de plataforma per la generació d’un discurs propi, catalanista, interclassista i integrador, encapçalat per Valentí Almirall, qui al 1889 va publicar Lo Catalanisme, obra cabdal pel desenvolupament del catalanisme polític.
Renaixença Almirall.jpg
Valentí Almirall, pare del catalanisme polític.
Finalment l’any 1891 molts dels principals actors culturals de la Renaixença i altres prohoms destacats de la societat civil catalana es van reunir en un grup polític catalanista anomenat Unió Catalanista. Entre aquells membres fundadors cal destacar-hi personatges com ara l’arquitecte Lluís Domènech i Muntaner, l’advocat Enric Prat de la Riba o l’escriptor Àngel Guimerà. La principal tasca d’Unió Catalanista fou la redacció de les Bases de Manresa l’any 1892, una mena d’avantprojecte d’autonomia per Catalunya. Amb els anys l’empenta d’Unió Catalanista, el primer partit polític català modern, va perdre pistonada i els sectors conservadors s’escindiren en la Lliga Regionalista (1901) i els sectors més progressistes i independentistes van ser l’embrió d’Estat Català (1922), el partit fundat per Francesc Macià.

La Renaixença va ser un moviment cultural que es produí a la primera meitat del segle XIX al Principat. La renaixença, moviment eminentment literari, s’inscriu en el Romanticisme, corrent cultural i artística imperant a l’Europa post-napoleònica fins a mitjans del segle XIX.La Renaixença neix cap la dècada de 1830-1840. En aquest context van aparèixer un seguit de pensadors, intel·lectuals ,  filantrops, músics, escriptors, dramaturgs… que apostaven per la recuperació de la llengua catalana com a llengua literària. L’èxit social de la Renaixença és que va saber generar un sentiment popular de recuperació de la cultura catalana. En aquest sentit, cal destacar la tasca de filantrops com Anselm Clavé i els seus cors corals, o la creació d’institucions com l’Ateneu Català Obrer, entitat dedicada a la universalització de l’educació i l’alfabetització, alhora que esdevingué un difusor del catalanisme popular.Els anys de la Renaixença van ser anys convulsos i inestables en matèria política a l’estat espanyol  cosa que va impossibilitar la creació d’una proposta política en clau catalana.En matèria política, la Renaixença va servir com una mena de trampolí o de plataforma per la generació d’un discurs propi, catalanista, interclassista i integrador. Finalment l’any 1891 molts dels principals actors culturals de la Renaixença i altres prohoms destacats de la societat civil catalana es van reunir en un grup polític catalanista anomenat Unió Catalanista.



LA RENAIXENÇA

CAUSES:               -Il.lustració: interès renovat per la Història i la literatura medieval
-Industrialització: afavorí la consciència nacional (burgesia amb interessos) i impulsà la llengua. Nova classe social = nova cultura.
                         -Romanticisme
                         -Alemanya-Anglaterra. Goethe. Finals XVIII
                         -Reacció contra el Classicisme (aristocracia)
                         -Burgès: la literatura es difon als estaments no aristocràtics.
                         -Característiques:
                         -Llibertat, imaginació, espontaneïtat, sinceritat:
                         -Sentiment contra la Raó. Litaratura: commoure, no alliçonar.
                         -Individualisme, originalitat, subjectivisme, idealisme, espiritualitat
                         -Rebuig de la realitat: nostalgia del passat (històric-Edat Mitjana i personal-infantesa)
                         -Espontaneïtat: tradició popular.
CARACTERÍSTIQUES:
              -Presa de conciencia col·lectiva per la restauració de la llengua i cultura catalanes
              -Romanticisme conservador.
              -El Europeo-1823 // El Vapor-1833
OBJECTIUS:
              -Rubió i Ors-1841:
              -Normativització
              -Consciència Unitat lingüística
              -Normalització: literatura culta: tots els gèneres.
              -Història i Literatura Medieval

              -Literatura Popular
Renaixença Símbol.jpg


L'au fènix que reneix de les seves cendres, símbol de la Renaixença.