El Modernime català
1. Explica el Modernisme català. Característiques. Autors: Joan Maragall, Víctor Català i Santiago Rusiñol. Vida, obra i imatges de cada un. Quines característiques presenten del Modernisme?
Definició Va ser un corrent estètic que va néixer amb la voluntat de transformar la cultura tradicional i antiquada en una altra de moderna i social.Es va caracteritzar per la confluència de diferents corrents estètics i ideològics.
característiques:
-obra personal
- Enfrontament amb la societat.
-Lart Un refugi: perquè se senten bé.
Rebutjar El passat-Partidaris del modern: perquè creien que era el millor per a la societat.
-canvi De societat cap al avenç.
-Defensa Del realisme i naturalisme.
-Reforma Ortogràfica.
Actitud crítica i renovadora.
Joan Maragall
Joan Maragall va ser el fill petit -tenia 3 germanes- del matrimoni format per Josep Maragall Vilarosal i Rosa Gorina Folchi.4 Havia nascut a Barcelona, al carrer Jaume Giralt núm. 4, del barri de Santa Caterina (Ciutat Vella) .5 El seu pare era fabricant tèxtil; en 1875 Joan Maragall, després d'uns anys d'estudi, va començar a treballar com a aprenent a la indústria familiar. Aquest va ser un període que ell mateix va definir com «d'infelicitat», ja que va ser arrencat dels llibres just en acabar el batxillerat per anar a treballar a la indústria. Va ser un cop molt fort per al jove Joan que, furtivament, començava a escriure poesies en les seves estones lliures.
El món de Joan Maragall: Col·lecció visual de la vida il 'obra de l'autor o directament a la Memòria Digital de Catalunya
Victor Català
El premio en los Juegos Florales de 1898 representó el primer reconocimiento de su capacidad literaria. No tardaría mucho tiempo a utilizar el seudónimo de Víctor Catalán, nombre del protagonista de una novela suya inacabada. A pesar del entusiasmo que manifestó por el mundo del teatro y sus inicios poéticos, el género que dominó mejor es el narrativo. La fuerza de su estilo y la gran riqueza léxica son elementos definitorios del conjunto de su obra. Ya de mayor, recibió el homenaje de los escritores catalanes. Murió en su pueblo natal en 1966.
La vida literaria de Víctor Catalán se podría dividir en tres etapas:
Modernismo
El canto de los meses (1901), poemario.
Libro Blanco-policromía-Tríptico (1905), poemario.
Cuatro monólogos (1901), recopilación de monólogos.
Dramas rurales (1902), recopilación de cuentos.
Sombrías (1904), recopilación de cuentos.
Sesgos Vivos (1907), recopilación de cuentos.
Soledad (1905), novela.
Segunda etapa, de 1907 hasta la Guerra Civil
La madre Ballena (1920), recopilación de cuentos.
Un film (3.000 metros), (1926), novela.
Marinas (1928), antología.
Contraluces (1930), recopilación de cuentos.
Posguerra
Retablo (1944), recopilación de cuentos en castellano.
Mosaico (1946), prosas literarias.
Vida molienda (1950), recopilación de cuentos.
Jubileo (1951), recopilación de cuentos.
Obras completas (1951).
Santiago Rusiñol
Santiago Rusiñol
Va néixer en el si d'una família d'industrials del tèxtil, procedents de Manlleu. Es va formar al Centre de aquarel·listes de Barcelona i va ser deixeble de Tomàs Moragas. Va viatjar a París en 1889, on va viure a Montmartre juntament amb Ramon Casas i amb Ignacio Zuloaga.
Es va familiaritzar amb el simbolisme i la pintura a l'aire lliure. Després de tornar a Espanya funda a Sitges el taller-museu del "Cau Ferrat", i freqüenta a Barcelona les tertúlies del cafè Els Quatre Gats. La seva posició social i econòmica acomodada li va permetre fer freqüents viatges. En 1901 va ser a Mallorca amb Joaquín Mir.
L'any 1908 va rebre la medalla de l'Exposició Nacional de Belles Arts.
La seva pintura està molt influïda pels impressionistes i té temàtica paisatgista, tant rural com urbana, retrats i composicions simbòliques d'inspiració modernista. Al començament de la seva carrera incloïa figures humanes. En les etapes finals només pintava paisatges, especialment dels Reals Llocs com Aranjuez o La Granja. Entre les seves obres més destacades figuren La morfina i La medalla, ambdues de 1894.
Jardí de les Elegies. Son Moragues, c. 1903. Jardí i safareig de la finca Son Moragues de l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria a Mallorca.
Carrer de Rouen, França. Biblioteca Museu Víctor Balaguer.
En la seva obra literària, sempre en català, s'inclouen poemes en prosa ("Oracions", 1897), drames com "L'alegria que passa" (1898), "Cigals i formigues" (1901), "La bona gent" ( 1906) i novel·les costumistes com "L'auca del senyor Esteve" (1907), que va ser adaptada al teatre pel propi Rusiñol en 1917, "La nena Grossa" (1914), "El català de la Manxa" (1917) o "En Josepet de Sant Celoni".


Al hispànic s'utilitzen diferents característiques per crear poesia. Cadascuna d'elles dos té el seu estil.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada