Socials: L'ESPANYA DELS SEGLE XIX. LA CONSTRUCCIÓ D'UN RÈGIM LIBERAL.T4
1. Cerca informació sobre qui era Godoy, la seva vida i penja imatges seves.
(Badajoz, Espanya, 1767-París, 1851) Polític espanyol. Als disset anys va acompanyar al seu germà a Madrid, i tots dos van ingressar a la guàrdia de corps. Allí va iniciar una fulgurant carrera gràcies, en part, al suport de la llavors princesa d'Astúries. Va ser amant de l'esposa del futur rei Carles IV, però no va ser aquesta l'única raó del seu ascens; també va saber guanyar-se la confiança de tots dos sobirans, gràcies als seus dots de polític. Amb tan sols vint anys va rebre el Toisó d'Or i va ser nomenat primer ministre de l'Estat. Un cop al poder, la seva primera intervenció va consistir en intentar salvar al rei Lluís XVI de la guillotina. En 1798 es va veure obligat a abandonar el seu càrrec, a causa de les pressions del Directori francès, que dubtava de la seva lleialtat; va ser substituït per Saavedra i més tard per Urquijo, però va seguir comptant amb la confiança de Carles IV. Prova d'això és que tot just dos anys després, després d'una actuació desafortunada d'Urquijo, va tornar a empunyar les regnes del govern. Va ser aleshores quan, ajudat pels francesos, va aconseguir guanyar «la guerra de les Taronges» contra Portugal. Poc després França va signar la pau d'Amiens amb el Regne Unit, però la calma va durar només un any: Espanya, al costat de França, va declarar de nou la guerra a Regne Unit. La política de Godoy va començar a provocar animadversions, i es va forjar una conspiració contra ell dirigida pel príncep d'Astúries (el futur rei Ferran VII), que va culminar amb la invasió del palau d'Aranjuez.
Manuel Godoy va ser fet presoner, si bé, alliberat poc després per ordre de Napoleó, es va dirigir cap a Baiona, on es va reunir amb el príncep Ferran i els reis. Aquests últims van abdicar deixant el tron d'Espanya en mans de Napoleó. Als setanta-dos anys, es va exiliar a París, on va escriure les seves Memòries.

2. Quines conseqüències va tenir el Motí d'Aranjuez?
causes
El moviment d'insurrecció va ser investigat per nobles i clergues absolutistes que formaven la camarilla de palau al voltant del príncep, enemiga de les reformes del ministre Godoy.
conseqüències
El dia 19 de març de 1808, l'endemà de produir-se els fets, el rei Carles IV va destituir a Godoy del càrrec de ministre i es va veure forçat a cedir la corona al seu fill Ferran VII.
Els esdeveniments d'Aranjuez van ser els primers raneres de l'agonia de l'Antic Règim a Espanya. El poble havia estat manipulat, però en qualsevol cas, la seva intervenció va ser decisiva, ja que no només va aconseguir la renúncia d'un ministre odiat (ja havia ocorregut en el motí d'Esquilache, en 1766), sinó també la renúncia d'un sobirà i el accés al tron d'un nou rei, legitimat per la voluntat popular.
3. Redacta els principis de la Constitució del 1812.
La Constitució de 1812, descartant la via revolucionària francesa, contenia una declaració de drets del ciutadà on es garantien la llibertat de pensament i d’opinió, la igualtat dels espanyols davant la llei, el dret de petició, la llibertat civil, el dret de propietat i el reconeixement de tots els drets legítims dels individus que composaven la nació espanyola. Aquesta nació era definida com la reunió del conjunt de tots els espanyols dels dos hemisferis, és a dir, els territoris peninsulars i les colònies americanes i no era patrimoni de cap família ni persona.
L’estructura de l’Estat definida per la Constitució corresponia a una monarquia limitada, moderada o constitucional basada en la divisió de poders i que deixava de banda la monarquia de dret diví. Així, s’estableix la divisió de poders legislatiu, executiu i judicial: el poder legislatiu resideix en les Corts, l’executiu en el rei no responsable i el judicial en els tribunals de justícia.
El poder legislatiu era competència de les Corts unicamerals, que representaven la voluntat nacional i posseïen amplis poders com l’elaboració de les lleis, l’aprovació dels pressupostos, l’aprovació dels tractats internacionals, el comandament sobre l’exèrcit, etc. Els diputats de les Corts ocupaven el càrrec durant dos anys i eren inviolables en l’exercici de les seves funcions.
El poder executiu estava encapçalat pel monarca que era qui posseïa la direcció del govern, intervenia en l’elaboració de les lleis a través de la iniciativa i la sanció, i tenia la possibilitat d’aplicar un vet suspensiu a la iniciativa legislativa durant dos anys. Les decisions del monarca havien de ser refrendades pels ministres, els quals estaven sotmesos a responsabilitat penal. El monarca, sota cap pretext, no podria evitar, suspendre o dissoldre les Corts.
L’administració de justícia era competència exclusiva dels tribunals, i s’hi establien els principis bàsics d’un Estat de dret: codis únics en matèria civil, criminal i comercial, inamovibilitat dels jutges, garanties dels processos, etc.
4. Explica la diferència entre l'Absolutisme i el Liberalisme al segle XIX.
El comunisme és absolutista. "El que digués Fidel Castro és dogma". En el dogmatisme la persona humana desapareix i es massifica al voltant d'un líder que obliga l'home ia la seva família a treballar per les seves idees ia rendir-li culte de veneraciuón en certa fechas.Quien no està amb el líder està contra ell i serà considerat traïdor. La figura de Déu passa a segon pla.
El liberalisme és el sistema que permet el pluralisme polític i ideològic. Llibertat de religions i de tot tipus d'expressió i manifestació cultural i econòmica dels individus
5. Explica com es va iniciar el Trienni Liberal. Utilitza els termes pronunciaments,Constitució del 1812 i eleccions.
1.EL Trienni LIBERAL POLIS 4 DE L'absolutisme A L'liberalisme Ciències socials, història Alicia Santiago Quart curs Alicia Santiago
2. L'RESTAURACIÓ DE L'ABSOLUTISME Ferran VII va tornar a Espanya el 1814. El rei, convençut de la feblesa dels liberals, va impulsar un cop d'Estat mitjançant el qual va clausurar les Corts i va anul·lar la Constitució . va restaurar Totes els antigues Institucions i és va restablir el RÈGIM senyorial. Era el Retorn a l'Antic Règim. Amb el suport dels sectors més liberals de l'Exèrcit, a els opositors de l'absolutisme van organitzar múltiples pronunciaments, la Majoria reprimits.
3. El Trienni LIBERAL El 1820, 01:00 pronunciament protagonitzat paper coronel Riego va aconseguir triomfar, inaugurant el Trienni Liberal (1820-1823) . Les noves Corts van restaurar una gran part de les reformes de Cadis. És va crear la Milícia Nacional, 1 cos de voluntaris armats que defensaven l'ordre allibera
6. Per què Ferran VII va abolir la llei sàlica? Per què no hi varen estar d'acord els carlins?
Perquè va tenir dues filles ja que algú tenia que ocupar el seu lloc i la va llevar per aquest motiu
per que els hi pareixia molt malament que una dona governes el seu país
7. Enumera les causes de la independència de les colònies hispanoamericanes.
varen ser un parell de causes com els factors clau del procés d'independència varen ser la incapacitat de la metròpoli per continuar mantenint l'imperi, i les aspiracions dels descendents dels espanyols nascuts a Amèrica, els criolls, a controlar políticament el seu propi territori.
8. Qui es va enfrontar en la guerra carlina? Quan va esclatar?
9. Quins eres els focus carlins més importants?
10. Resumeix en aquesta taula les diferències essencials entre isabelins i carlins:
Isabelins:els isabelins s'identificaven com a liberals i volien lluitar per que Isabel pogués governar sent una dona
Carlins:els carlins van aconseguir conquerir Tolosa, Durango, Bergara i Eibar, però va fracassar en la presa de Bilbao, on va trobar la mort (1835) i els carlins van veure’s privats del seu millor estratega.
Grups socials que els recolzaven: defensaven que Isabel pogués governar i poder rompre amb la tradició de que té que ser un home que ha de governar un país
Règim polític que
defensaven: ells defensaven el carlisme no volien que governés una dona volien seguir amb la tradició de que tenia que ser un home
Grups socials que els recolzaven: defensaven que Isabel pogués governar i poder rompre amb la tradició de que té que ser un home que ha de governar un país
Règim polític que
defensaven: ells defensaven el carlisme no volien que governés una dona volien seguir amb la tradició de que tenia que ser un home
La tilde diacrítica
Sin tilde o acento diacrítico
|
Con tilde o acento diacrítico
| ||
aun
|
- Adverbio (cuando equivale a hasta, también, inclusive o siquiera, con negación). Ejemplo: aun los sordos habrás de oírme.
- Locución conjuntiva. Ejemplo: aun cuando. |
aún
|
Adverbio de tiempo sustituible por todavía. Ejemplos: aún es joven / No ha llegado aún.
|
de
|
Preposición. Ejemplos: un vestido de seda / Iros de aquí.
|
dé
|
Del verbo dar. Ejemplos: dé usted las gracias / Quiero que me dé este regalo.
|
el
|
Artículo: el soldado ya ha llegado.
|
él
|
Pronombre personal. Ejemplos: me lo dijo él/ Él no quiere dar su brazo a torcer.
|
mas
|
Conjunción adversativa. Ejemplos: quiso convencerlo, mas fue imposible / Lo sabía, mas no nos quiso decir nada.
|
más
|
Adverbio de cantidad. Ejemplos:hablas más, despacio / Dos más cinco son siete.
|
mi
|
- Posesivo. Ejemplo: Te invito a mi casa.
- Sustantivo como "nota musical". Ejemplo: el mi ha sonado fatal. |
mí
|
Pronombre personal. Ejemplos: a mí me gusta el fútbol / ¿Tienes algo para mí?
|
se
|
Pronombre personal: se comió todo el cocido.
|
sé
|
Forma del verbo ser o saber: yo no sénada / Sé buenos con ellos, por favor.
|
si
|
Conjunción condicional. Ejemplo : Si llueve no saldremos / Todavía no sé si iré.
Sustantivo como "nota musical". Ejemplo: una composición en si bemol. |
sí
|
Adverbio de afirmación o pronombre personal reflexivo. Ejemplos: ¡sí, quiero! / Solo habla de sí mismo.
|
te
|
Pronombre Personal. Ejemplos: te lo regalo / Te he comprado unos guantes.
|
té
|
Sustantivo (bebida). Ejemplo: toma una taza de té.
|
tu
|
Posesivo. Ejemplo: dame tu abrigo.
|
tú
|
Pronombre personal. Ejemplo: túsiempre dices la verdad.
|
I. Elige al menos 3 monosílabos de la siguiente nube de palabras y escribe 5 oraciones que incluyan esas palabras; sigue el ejemplo
Tú Paz Mas El Con Luz
Lo ir gris mí flor fé
Flan Fin Más De Dar Con
Col a en por pez cal
1. Tú coche gris con aire acondicionado
2. Más luz en la fé.
3. El pez que se llama Col.
4. El fin de la paz.
5. La flor que esta en el parque es bonita.
6. Mí flan esta de color gris.
II. Elije el monosílabo correcto en las siguientes oraciones.
1. Ya (sé / se) _sé___ conducir motocicleta
2. Esa computadora es (de / dé) ___dé___ Adrián.
3. ¿(Tu / Tú) ____tú_____ también estudias inglés?
4. Necesitamos (más / mas) _____más______ refrescos
5. (Si / sí) ____si_____ hoy llueve se va a mojar mi ropa
6. Ese regalo era para (ti / tí) ______ti______
III. Escribe el acento en los monosílabos subrayados en caso de ser necesario
Este café es más rico que el de ayer
Cuando llegué tú ya no estabas
Tú computadora ya se descompuso
El domingo fui a tu casa
Él no quería volver a verla
Se terminaron los chocolates
Mí novia me regaló una computadora
IV. Completa las siguientes oraciones con el monosílabo correcto
1. Roberto salió solo; _____él__ ya no te quiso esperar.
2. ____Tú___ sabías todas las respuestas. Sí, porque yo ____sí____ estudié.
3. Guarda ____tú______ teléfono en ese cajón.
4. Llegaron _____aún________ invitados, así que necesitamos ______más____ comida.
5. ¿_Tú______ dónde son esas chicas tan lindas?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada